Edelmetalen

Wat is Ceramic ?

Het high tech materiaal is door zijn extreme hardheid ideaal voor de vervaardiging van horloges. In het bijzonder door de elegante uitstraling, het probleemloze draagcomfort, de zeer hoge krasbestendigheid en de anti-allergische eigenschappen.

Het materiaal voor Hightech Innovaties.

Ceramic is één van de oudste natuurlijke grondstoffen en tegelijkertijd één van de modernste high-tech grondstoffen ter wereld. Ceramic is niet altijd hetzelfde "Ceramic". Een vaas van ceramic heeft natuurlijk een andere levensduur dan het hitteschild van een ruimteschip.

Ruimtevaartbestendig, anti-allergisch en extreem hard.

In het bijzonder waar naast extreme hardheid ook corrosie-bestendigheid noodzakelijk is en waar extreme temperaturen ontstaan (hoogspannings-industrie) vindt Ceramic zijn weg. JUNGHANS geeft op alle Ceramic-delen een 2 jarige-Ceramic-garantie.

De herkomst van Ceramic.
Om dit fasinerende materiaal voor hightech toepassingen geschikt te maken is een complex proces nodig. Ceramic wordt geproduceerd uit de grondstof Zirkondioxid, een natuurlijke delfstof die diep onder de grond gewonnen wordt. Deze stof wordt in een vorm gegoten en in een hoge druk-oven op ongeveer 1400 graden Celcius gebakken. Vervolgens wordt dit met een diamantslijper gepoets om de glanzende vorm te krijgen.

Wat is Edelstaal ?
 
Edelstaal is roestvrij en anti-allergisch.
Edelstaal kan ook soms anti-magnetisch gemaakt worden.
Verkleurt niet en heeft een lange levensduur.
Wordt meer en meer gebruikt in de juwelensector zoals voor ringen, armbanden, colliers, dasspelden,
manchetteknopen, enz...
 
Het smeltpunt van Edelstaal ligt boven de +/- 1550 °C
 
 
Titanium is geen edelmetaal.

Het wordt voornamelijk gebruikt omdat het niet alleen erg sterk en taai is maar ook erg licht van gewicht.
In de sieraden industrie is het een betrekkelijk "nieuw" materiaal.
Titanium is een erg hard metaal en daardoor moeilijk te verwerken in een sieraad.
Het is moeilijk te snijden en te vormen, en kan niet gesoldeerd worden.
Er zijn totaal andere bewerkingstechnieken nodig dan voor zilver en goud.
Het smeltpunt van titanium ligt ook erg hoog ( 1660°C ) hierdoor kan titanium alleen gegoten worden met kostbare apparatuur.
Ondanks het feit dat het moeilijk te bewerken is, is dit metaal inmiddels niet meer weg te denken.
Puur titanium is titaan met een zuiverheidsgehalte tussen 99,0 en 99,7%.
Het achterblijven van minimale restanten aan stikstof, zuurstof, koolstof en wolfraam is bij de productie onvermijdbaar. Titanium is buitengewoon corrosiebestendig en even sterk als staal, maar heeft slechts 40% van de dichtheid daarvan. Door z'n lichtheid is titanium zeer plezierig te dragen; de hardheid maakt het ook extreem duurzaam.
 
 
Kort samengevat komt het erop neer dat edelmetalen niet of amper oxideren. Denk aan goud, platina, zilver, rhodium, palladium, …
Titanium hoort hier niet bij omdat titanium wel degelijk oxideert. De oxidelaag is echter niet zichtbaar.
Een groot voordeel van titanium is wel dat het inert is, oftewel niet reageert met het menselijk lichaam. (denk aan bouten bij botbreuken of implantaten).
Door middel van een chemisch proces (anodiseren) kan men deze oxide ‘kleuren’ ... of althans het licht dat het reflecteert.
Dit wordt vooral in medische toepassingen gebruikt
 
Bovendien is het uitermate geschikt voor mensen met een allergie voor goud en zilver.

Titanium is het vierde meest voorkomende metaal element (erts) in de aardbodem.
Er komen moeilijke commerciële extractieprocessen aan te pas vooraleer het kan gebruikt worden. Puur titanium heeft minder goede eigenschappen. Daarom worden er stoffen aan toegevoegd zoals Aluminium en Vanadium. Vanadium maakt de legering steviger. Aluminium laat toe dat het beter gelast kan worden.
Het wordt voornamelijk gebruikt in de lucht- en ruimtevaart omdat het niet alleen erg sterk en taai is maar ook erg licht van gewicht.
Titanium werd ontwikkeld voor de ruimtevaart- vliegtuigindustrie, maar werd omwille van zijn gunstige eigenschappen later ook  in gebruik genomen in scheepvaart, medische, petroleum, mode, sport en nog andere toepassingen

Smeltpunt van Titaan is : 1660°C  Maximum +/- 1800°C

Wat is Zilver ?

Zilver is een zacht edelmetaal , en wit van nature.
Zilver heeft een zuivere, witte kleur, het roest niet waardoor het duurzaam is en tot slot is zilver makkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is.
Zilver wordt gewonnen in mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië.
Zilver kan wel licht oxideren (lichtbruin tot zwart worden).

Smeltpunt van Zilver is : +/- 962°C 

Wit goud.

Zoals vermeld is goud van nature uit geel, om wit goud te bekomen zal men het goud legeren met palladium welke het goud wit kleurt.
De bekomen legering is echter gebroken wit. Hoewel sommigen deze kleur verkiezen zullen vaak de wit gouden juwelen behandeld worden door een afwerkingslaag van rhodium.
Dit rhodieren geeft de wit gouden juwelen hun zuivere witte kleur.
Bij slijtage kan de ring terug wat donker worden, dit kan altijd verholpen worden door de ringen opnieuw te laten rhodieren.
Nog niet zo lang geleden gebruikte men nikkel voor het legeren van goud om zo een witte kleur te verkrijgen.
Hoewel nikkel het goud een wittere kleur geeft dan met palladium waardoor rhodieren overbodig wordt, is dit bij wet verboden en af te raden, nikkel leidt immers vaak tot hevige allergische reakties.

Waarom wordt witgoud geel ?

Omdat de legering bestaat uit 75 % zuiver geel goud.
Hierdoor komt het dat een witgouden legering niet zuiver wit is maar een klein beetje gelig-grijs.
De legering moet voldoen aan de Europese wetgeving inzake Nikkelallergie.
Vroeger werd er nikkel gebruikt in witgoud maar nu is dit verboden.
Om een mooie witte kleur te verkrijgen wordt het witgoud voorzien van een Rhodium-laag.
Het is deze rhodium-laag die er met de jaren kan afslijten en daardoor krijg je een gele schijn.
De juwelen kunnen steeds terug in nieuwe staat gebracht worden en voorzien van een nieuwe laag Rhodium.

Roodgoud (roze)

Roodgoud ontstaat door de toevoeging van rood koper en Zilver of palladium bij het goud aan de legering.

Wat is Goud ?

Goud is een zacht, helder, geel, natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst.
Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk tot een sieraad te verwerken.
Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bijmetalen zoals zilver en koper, zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen.
Goud is gelegeerd met palladium, om te voldoen aan de Europese normen i.v.m nikkelallergie, wat de prijs duurder maakt.
In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendsten.
Zo heeft puur goud, beter bekend als karaats goud, een waarde van 1000 duizendsten. 18 karaats goud dat voor een deel uit puur goud bestaat, heeft derhalve een waarde van 750 duizendsten.
De rest is dan meestal Zilver of Koper. Ieder gouden voorwerp dat in Belgie verhandeld wordt moet voorzien zijn van een geldig keurteken. 18 karaat 750.
  1. 14 karaat ( 585/1000 )
  2. 18 karaat ( 750/1000 )
  3. 20 karaat ( 833/1000 ) 
  4. 22 karaat ( 916/1000 )
    Gehalte van Platina  ( 950/1000 )
    Zo heeft puur goud, beter bekend als 24 karaats goud, een waarde van 1000 duizendsten.

    Smeltpunt van Goud is : +/- 1062°C
Wat is Platina ?

Platina is puur. Er is geen enkel edelmetaal dat zulke hoge zuiverheidsgraad van verwerking heeft.
Alleen platina zal noch verslijten, noch zijn diepe kleur verliezen, noch huidallergieen veroorzaken.
De zeldzaamheid, het nauwgezet productieproces, het gewicht, de duurzaamheid en stevigheid, alsook de meesterlijke vakmans- "finishing-touch" maken uw platina juweel erg waardevol met een tijdloze schoonheid en een unieke uitstraling .
Platina is echter duurder dan goud (tot 2 maal duurder) en verwerkt moeilijker waardoor het maakloon van platina ringen eveneens hoger ligt.
Het geldig keurteken is 950.
Het symbool is Pt.
Soortelijk gewicht is 21,4

Platina wordt gevonden in Afrika, Rusland, Colombia en Noord Amerika en het wordt gebruikt om er de mooiste sieraden mee te maken.

Smeltpunt van Platina is : +/- 1772°C
Wat is rhodineren ?

Rhodineren is het elektrolytisch aanbrengen van een zilverwit laagje rhodium, een edelmetaal uit de platinagroep

Bij rhodineren wordt er een laagje rhodium over een sieraad aangebracht. Dit laagje is vaak erg dun, soms minder dan 0.1 micron, oftewel minder dan een duizendste millimeter. Het aanbrengen van rhodium wordt meestal mechanisch gedaan en wordt ook wel “rhoderen” genoemd. Het laagje zelf heet een ‘rhodium coating’ (soms ook ‘platinum coating’).
Voorkomen van oxidatie
Rhodium is een metaalsoort die erg nauw verwant is aan platina. Hierdoor is het ongevoelig voor invloeden van buitenaf. In tegenstelling tot zilver zal het dan ook niet zwart worden van stoffen in de lucht en oliën op de huid. Vanwege deze eigenschap wordt rhodium vaak op zilver aangebracht om het te beschermen tegen oxidatie. Hierdoor blijft het zilver langer mooi en helder.
Mooie heldere kleur
Naast het aanbrengen van rhodium tegen oxidatie wordt het ook vaak vanwege de mooie zilverwitte kleur gebruikt. Zo wordt witgoud vaak gerhodineerd om de zachtgele gloed tegen te gaan. Ook zilver wordt door het laagje rhodium iets witter dan oorspronkelijk. Daarnaast zal de glans van het gerhodineerde sieraad sterker worden.
Blijft het rhodium altijd zitten en hoe onderhoud ik een gehrodineerd juweel ?
Duurzaamheid van rhodium
Wanneer u een gerhodineerd juweel draagt, zal het laagje rhodium op den duur afslijten. U zult uw juweel dan ook weer opnieuw moeten laten rhodineren. De precieze duurzaamheid van het laagje rhodium hangt af van het soort juweel en hoe vaak u het juweel draagt. Het laagje rhodium op een ring zal bijvoorbeeld sneller slijten dan op een hanger, omdat een ring meer wrijving heeft en dus intensiever gedragen wordt. En als u uw ring iedere dag draagt, zal het laagje rhodium ook sneller afsluiten dan wanneer u de ring eens in de zoveel tijd omdoet.
Kom eens langs in een van onze winkel voor een persoonlijke indicatie.
Reinigen van gerhodineerde sieraden
Om het laagje rhodium ondanks het reinigen van uw sieraad zo lang mogelijk goed te houden, raden wij u aan om uw juweel voor enkele minuten in heet water schoon te maken. Vanwege de chemicaliën raden we u af om schoonmaakmiddelen met alcohol of zilverpoets te gebruiken. Ook andere schoonmaakmiddelen kunt u beter achterwege laten. Poets het juweel daarnaast niet te veel. Laat het rustig uit zichzelf drogen of gebruik heel zachtjes een katoenen doek.

Dit item werd toegevoegd aan je mandje. Ga naar checkout.